Bij het aanleggen van ondergronds energietransport is het belangrijk dat de warmtegeleidende eigenschappen van de ondergrond zorgvuldig worden onderzocht, voordat toekomstige kabels de grond in gaan. Dit onderzoek wordt ook wel een G-waarden onderzoek genoemd. Door het energietransport kunnen ondergrondse kabels zeer warm worden en indien de warmtegeleidende eigenschappen van de bodem onjuist zijn berekend, kan dit de levensduur van de kabel ernstig verminderen. In sommige gevallen kan dit het stroomtransport zelfs onderbreken.
Om de warmtegeleidende eigenschappen te meten voert Geonius thermische geleidbaarheidsmetingen uit middels de ‘Non-Steady-State Probe’ techniek. Dit betekent dat een thermische naald met temperatuursensoren in een grondmonster wordt gestoken. Op basis van de gemeten respons op een warmtepuls wordt de thermische geleidbaarheid berekend. De gemeten punten worden als ijkpunten gebruikt om de meest betrouwbare empirische relatie uit de literatuur te bepalen voor de lokale thermische eigenschappen van de bodem.
Warmtegeleidingscoëfficiënt
De warmtegeleidende eigenschappen van de grond hangen af van de heterogeniteit van de ondergrond en worden voornamelijk beïnvloed door de samenstelling en pakking van de grondlagen en het medium waarmee de ruimte tussen de bodemdeeltjes is gevuld. Om aan te geven hoe goed het materiaal warmte geleidt is er de materiaalconstante die wordt uitgedrukt in W/mK: de warmtegeleidingscoëfficiënt. Deze is afhankelijk van de samenstelling van een grondmonster, de temperatuur, de dichtheid van de grond en het vochtgehalte. Daarnaast kunnen wij de bijbehorende thermische diffusiviteit voor u berekenen.
Wij presenteren de onderzoeksresultaten in een rapport en adviseren u hiermee bij het ontwerp en de ligging van het huidige of toekomstige ondergrondse kabelnetwerk.
▲
Neem contact op: +32 14 96 09 45
Contact | Werken bij |