Archeologie is de wetenschap van de menselijke geschiedenis zoals die aan ons is overgeleverd via niet-schriftelijke, materiële resten. Deze resten worden met name in de bodem aangetroffen. Dit wordt ook wel aangeduid als het archeologisch erfgoed.
De zorg voor het archeologisch erfgoed wordt in Vlaanderen geregeld door het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en het bijhorende Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014. Vanaf 1 juni 2016 is het nieuwe Vlaamse Onroerenderfgoeddecreet van kracht. Op de website van Agentschap Onroerend Erfgoed vindt u alle actuele informatie en bijvoorbeeld wanneer een archeologienota verplicht is.
Archeologienota
Op basis van een uitgevoerd vooronderzoek maakt de archeoloog een archeologieota. Hierin staat de impact van de geplande werken op het aanwezige archeologisch erfgoed. Ook worden hierin de maatregelen voor een goede omgang met het erfgoed bij de bouw- of verkavelingswerken beschreven.
De archeologienota wordt door de archeoloog via het digitaal archeologieportaal aangemeld bij het Agentschap Onroerend Erfgoed of de erkende onroerenderfgoedgemeente. Deze beslist of akte wordt genomen van de archeologienota.
Uitgesteld vooronderzoek met ingreep in de bodem
Idealiter wordt het vooronderzoek integraal uitgevoerd vóór de aanvraag van de omgevingsvergunning. In sommige gevallen is het echter niet mogelijk of wenselijk om dat vooraf al volledig te doen. Geonius kan een dergelijk onderzoek voor u uitvoeren.
Opgraving
Na het verlenen van de vergunning wordt de archeoloog door het Agentschap Onroerend Erfgoed of de erkende onroerenderfgoedgemeente geïnformeerd over de aanvang van de opgraving.
Na afronding van het veldwerk kan met de bouw- of verkavelingswerken worden gestart. De archeoloog bundelt de eerste bevindingen binnen twee maanden in een archeologierapport. Na verdere verwerking en onderzoek van de vondsten, stalen en gegevens stelt de archeoloog vervolgens een eindverslag op dat ingediend wordt bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. Het Agentschap ontsluit het eindverslag zodat alle partijen de resultaten digitaal kunnen raadplegen.
Natuurlijk kunnen bovenstaande diensten ook worden gecombineerd met andere milieutechnische of getechnische onderzoeken. Combineren scheelt u tijd en kosten.
▲
Neem contact op: +32 14 96 09 45
Contact | Werken bij |