“Door het vastleggen van data, zoals objecten, werkpakketten, eisen, raakvlakken en risico’s krijgt een projectteam inzicht in het gehele systeem”, vertelt Frank. “Met software als Relatics kan deze data gestructureerd worden vastgelegd en kan het projectteam grip krijgen en houden op het ontwerpproces. We verifiëren of een ontwerp aan de eisen voldoet, valideren de (klant)eisen en bewaken zo of het systeem gedurende de verschillende fasen van het ontwerp aan de eisen blijft. Het doel van systems engineering is om structuur aan te brengen binnen (complexe) systemen. Hierdoor ontstaat een efficiënt en effectief ontwikkelproces waarbij wordt aangetoond of de gevraagde kwaliteit wordt geleverd.”
Werkzaamheden
Onze Systems engineer wordt ingezet op verschillende infrastructurele projecten, zoals bijvoorbeeld de RijnlandRoute en Veilingroute, maar ook in tenders. “Je ziet dat een goede toepassing van systems engineering op de projecten van onze opdrachtgevers, zoals bijvoorbeeld Rijkswaterstaat of (grote) aannemers, steeds belangrijker wordt. Zo is het essentieel dat direct vanaf het begin een goede decompositie van de objecten wordt gemaakt en dat de eisen juist worden toebedeeld. Zo weten de verschillende ontwerpdisciplines voor welke eisen zij verantwoordelijk zijn en zo weet het projectmanagement dat er niets tussen wal en schip valt. Of het nu gaat om 10 of 10.000 eisen, systems engineering biedt de gewenste transparantie. Kortom, door een stuk pre-engineering toe te passen, reduceer je onzekerheden en trachten we in één keer een kwaliteitsproduct te leveren dat aan de gebruiksbehoefte voldoet.”
“Het is overigens een misverstand dat systems engineering met een tool als Relatics enkel geschikt is voor grote integrale projecten”, gaat Frank verder. “Juist bij kleinere projecten en contractvorming kun je systems engineering laagdrempelig inzetten, zodat alle beschikbare data gestructureerd voorhanden is.”
Systems engineering op de eigen werkvloer
Ook intern is bij Geonius nog winst te behalen door het inzetten van systems engineering. “We moeten eigenlijk af van alle Excel-lijstjes binnen de organisatie. Denk aan lijstjes op het gebied van risico-inventarisatie en kwaliteitsprocessen. Met Relatics kunnen we een handige (bedrijfs)database maken met koppelingen tussen verschillende data”, vertelt Frank. “Ideaal als concrete informatie altijd direct voor handen is.”
Verder gaat Geonius nog aan de slag met mogelijkheden om systems engineering te koppelen binnen BIM, het Bouwinformatiemodel. “Systems engineering en BIM sluiten naadloos op elkaar aan. Door de verschillende systemen met elkaar te laten communiceren, kan systems engineering worden gevisualiseerd en ontstaat er een interactief systeem waarin alle informatie ontsloten kan worden.”
In dienst per: 1 mei 2014
Opleiding: Civil Engineering - Windesheim
Contact: f.rutten@geonius.nl - Linkedin