Quinten komt uit België en heeft zijn Bachelor en Master Geografie afgerond in Leuven waar hij al veel kennis opdeed over Geografische Informatiesystemen (GIS). Na het afronden van zijn studie kwam hij bij Geonius terecht. "GIS vond ik tijdens mijn studie al interessant. Als je het koppelt aan een programmeertool ben je in staat om veel relevante data op een efficiënte manier te verwerken. In een job was ik specifiek op zoek naar het werken met geografische aspecten. Als ik enkel cijfers verwerk, dan word ik daar niet warm van. Het is wel fijn dat die combinatie van geografische aspecten en data heeft kunnen samengroeien in mijn functie bij Geonius."
GIS binnen Geonius
Voorheen werden data binnen Geonius al wel in GIS verwerkt, maar werd er nog niet uitgebreid mee gewerkt. Met de komst van Quinten worden de kansen van GIS beter benut. Zo worden processen versneld en leren collega's hoe zij zelf met GIS kunnen werken. "Veel van de werkvoorbereiding bij Geotechniek en Milieu werd nog gedaan in AutoCAD. Daar hebben we dit jaar al heel grote stappen in gezet. We willen dit volledig automatiseren en digitaliseren en meer in een GIS-omgeving werken. Hiermee kun je repeterend, handmatig werk, heel makkelijk geautomatiseerd in de GIS-omgeving uitvoeren. Om een voorbeeld te geven; als je 100 boringen in moet tekenen volgens een bepaalde onderzoeksstrategie kost dat uren werk. In een GIS-omgeving kun je met zelfgeschreven tools tot het gewenste resultaat komen. Zo wordt nu bij elk project al veel tijd gewonnen en worden bepaalde stappen ook veiliger en duurzamer doorlopen".
Quinten ziet sinds zijn komst bij Geonius al veel ontwikkeling in het gebruik van GIS. "Ik vind het leuk om problemen in kaart te brengen en met collega's te kijken waar zij tegenaan lopen. Het is een uitdaging om het dan op te lossen en goed in te richten in GIS. Een aantal processen in de workflow is al veel efficiënter geworden, maar er is nog genoeg mogelijk. Je begint met iets heel kleins en bouwt het steeds verder uit. Ik denk dat we als Geonius heel veel kennis in huis hebben en deze ook snel kunnen uitbreiden. Die kennis kunnen we nog beter centraliseren en samenbrengen. De eerste stap is om de kennis en informatie uit te breiden naar alle werkvelden binnen Geonius. Het zou mooi zijn om standaard taken bedrijfsbreed te automatiseren en te centraliseren zodat alle divisies uiteindelijk gestroomlijnder te werk gaan. Hierna kan de focus langzaam verder verplaatst worden naar externe projecten."
De mogelijkheden van GIS voor onze klanten
De focus ligt nu nog op het intern uitbreiden van GIS, maar Geonius merkt dat klanten hier ook steeds meer interesse in tonen. Zo zijn er vanuit ons werkveld Milieu al verschillende samenwerkingen opgesteld voor het (online) delen van analyseresultaten. Hierdoor krijgt de klant sneller en beter inzicht in de bodemlagen en de bodemkwaliteit. Ook in geotechnische onderzoeken biedt GIS al uitkomst. Onze Adviseur GIS Joram van der Vlist focust zich op de automatisering van zogenaamd G-waarden onderzoek en heeft een tool gemaakt om de optimale locatie van mogelijke waterbergingen te bepalen. "We hebben heel veel technologie in huis dus hier kunnen we in de toekomst grote stappen in zetten. Dit is een kwestie van tijd", aldus Quinten.
Bij actuele thema’s zoals klimaatadaptatie en milieuwetgeving kan GIS een rol spelen voor de technologische kant van de vraagstukken. “De naam zegt het eigenlijk zelf al: geografische informatiesystemen zijn ideaal om een brede waaier van ruimtelijke gegevens samen te brengen. Vervolgens kan met behulp van een gepaste analyse tot een duurzame oplossing gekomen worden. Het voordeel is dat we de technologie kunnen combineren met de interne kennis van al onze divisies.”
Nieuwe stagiairs
Omdat het gebruik van GIS groeit binnen de organisatie zijn we nog op zoek naar nieuwe stagiairs. "Er is nog een hele lijst met wensen voor het gebruik van GIS", aldus Quinten. "Wat ik zelf heel fijn vind binnen Geonius is dat je veel vrijheid krijgt om je functie uit te voeren. Het is een fijne werkomgeving waar ik altijd terecht kan bij collega’s. Ook krijg je de mogelijkheid om dingen te doen die je leuk vindt. We kunnen voor iedereen dus wel een interessant takenpakket samenstellen."
Heb jij kennis van GIS en wil jij bij ons stage lopen en de nieuwe collega worden van Quinten? Bekijk dan de vacature en stuur een mail naar solliciteren@geonius.nl en vermeld jouw opleiding en motivatie.
In dienst: 1 september 2020
Opleiding: Bachelor en Master Geografie, Universiteit van Leuven
Contact: q.vanmoerbeke@geonius.nl