In de gemeente Maasgouw ligt het stroomgebied van de Oude Maas. Hierin leven diverse vissoorten die vanuit de Maas naar de Oude Maas zwemmen om zich daar voort te planten. De vissen passeren hierbij de Biltplas en de Molenplas die in verbinding staan met de Oude Maas. De vissen voelen normaliter aan de stroming welke kant zij op moeten zwemmen, de zogenaamde lokstroom. De Biltplas is alleen zo groot dat er weinig stroming is en de vissen de doorgang naar de Oude Maas niet altijd vinden. Om hier verbetering in aan te brengen wordt een nieuwe beek aangelegd die dient als vispassage langs de Molen- en Biltplas, genaamd de Verlengde Oude Maas.
De rol van Geonius
Geonius heeft diverse conditionerende onderzoeken uitgevoerd. Zo hebben onze landmeters het plangebied ingemeten en Infra heeft het definitief ontwerp (DO) verzorgd voor de nieuwe beek. De collega’s van Milieu hebben een milieukundig waterbodemonderzoek uitgevoerd.
Ons werkveld Geotechniek heeft een hydrologische toets van het beeksysteem uitgevoerd. Daarnaast is geotechnisch grondonderzoek gedaan door het gebruik van compacte apparatuur bovenop en onderaan de huidige dijk. Het doel was de samenstelling en draagkracht van de ondergrond in kaart te brengen. Daarbij zijn ook stabiliteitsberekeningen gedaan voor de aanpassing van het taludprofiel van de dijk die noodzakelijk is voor de aanleg van de vispassage. Daarnaast is door Geotechniek een ontwerp- en funderingsadvies afgegeven voor de constructiedelen van de vispassage, waarbij de nadruk ligt op een praktisch uitvoerbare oplossing.
Door ons werkveld Ecologie is een ecologisch onderzoek uitgevoerd met een natuurwaarden quickscan. Om te controleren of beschermde soorten en functies binnen de werkterreinen aanwezig zijn, zoals broedvogels, bevers, vleermuizen en amfibieën. Aansluitend is een ecologisch werkprotocol opgesteld. Er zijn mitigerende maatregelen getroffen voor de werkzaamheden in samenspraak met Natuurmonumenten als eigenaar van het gebied en Waterschap Limburg. Zo zijn onder andere vleermuiskasten geplaatst en is vis afgevangen voordat de werkzaamheden van start gingen.
De realisatie
Voor de realisatie is door Geonius een projectplan Waterwet opgesteld. Dit plan dient ingediend te worden bij wijzigingen aan een waterstaatswerk, in dit geval de beek. Ons werkveld Ruimtelijke ontwikkeling heeft geassisteerd bij het aanvragen van de omgevingsvergunning. Daarnaast is omgevingscommunicatie ingezet om bewoners bij het project te betrekken.
Geonius heeft tevens de besteksvoorbereiding verzorgd en het Waterschap geassisteerd bij de aanbestedingsfase. Hierbij is onder andere een BOM-plan(beheer-, onderhouds- en monitoringsplan) opgesteld.
Tot slot is Geonius in de uitvoeringsfase verantwoordelijk voor directie en toezicht op de werkzaamheden en de ecologische begeleiding.
Maasgouw, Limburg
Aanleg Verlengde Oude Maas
In opdracht van Waterschap Limburg is Geonius betrokken bij de planvoorbereiding en realisatie van de Verlengde Oude Maas. In deze interdisciplinaire samenwerking met de werkvelden Geotechniek, Geodesie, Milieu, Ruimtelijke ontwikkeling, Landschap, Infra, Water en Ecologie hebben wij diverse werkzaamheden uitgevoerd voor de aanleg van deze nieuwe beek.
Project in het kort
Werkzaamheden:
uitwerken Definitief Ontwerp milieukundig waterbodemonderzoek stabiliteitsberekeningen geotechnisch grondonderzoek ontwerp en funderingsadvies plangebied inmeten projectplan Waterwet quickscan natuurwaarden vleermuiskasten plaatsen besteksvoorbereiding aanvragen vergunningen omgevingscommunicatie directie en toezicht opstellen EBOM
opstellen ecologisch werkprotocol ecologische begeleiding
Betrokken sectoren:
Infrastructuur Geotechniek Landmeetkunde Milieu en Archeologie