Door het geohydrologisch onderzoek wordt inzichtelijk gemaakt in welke mate de nieuwe beekloop door grondwater wordt gevoed (kwel). Ook dient het onderzoek als basis voor een advies in eventuele kwelbeperkende maatregelen; (schoon) kwelwater dat wordt afgevoerd door de beek zal ten koste gaan van de gewenste vernatting in het natuurgebied.
De rol van Geonius
Onze adviseurs geohydrologie hebben voor dit project geohydrologische veldwerkzaamheden uitgevoerd in de vorm van sonderingen, dissipatietesten en waterspanningstesten. De resultaten van het onderzoek zijn aangevuld met bestaande TNO-gegevens, waarna een gedetailleerd geohydrologisch model is opgesteld. In dit 3D-ondergrondmodel zijn de effecten van de hierboven genoemde omlegging op lokale grondwaterstanden en stromingsrichting in het gebied in kaart gebracht.
Op basis van de resultaten is een ontwerpadvies voor de bodemafdichting van de beek opgesteld. Uit de resultaten van het geohydrologisch onderzoek bleek dat de beek vrijwel geheel door grondwater wordt gevoed. Voor een eventuele beekomlegging zijn daardoor kwelbeperkende maatregelen nodig. Deze zijn zodanig uitgewerkt dat hiermee niet alleen de vernatting in het natuurgebied wordt geoptimaliseerd, maar ook stabiliteitsverlies van de beekbodem als gevolg van de grondwaterdruk onder de bodem, wordt voorkomen.