Naar verwachting zullen in de komende jaren in totaal zo’n 4000 woningen worden gerealiseerd in Westergouwe. De woonwijk is gesitueerd in de Zuidplaspolder, wat met een peil van ca. NAP -6,0 m een van de diepste polders van Nederland is. De woonwijk Westergouwe zal in meerdere fases worden gerealiseerd. De woningen van de 1e fase zijn reeds bewoond, terwijl in het bouwrijpe deelgebied van de 2e fase inmiddels is begonnen met de bouw van woningen.
Door de aanhoudende groei van de randstad en beperkte ruimte, wordt er steeds vaker voor gekozen om bouwprojecten op drooggelegde polders uit te voeren. Dit brengt echter grote uitdagingen met zich mee. Grote delen van het westen van Nederland worden gekenmerkt door de lage ligging en de slappe bodem. Zo ook de stad Gouda welke een lange geschiedenis met zettingsproblematiek en wateroverlast als gevolg hiervan kent. Hierdoor wordt er voorafgaand aan de aanleg van de wijk Westergouwe een grondverbetering uitgevoerd.
De rol van Geonius
Geonius heeft mede door betrokken te zijn geweest bij fase 2 van het project, de juiste kennis en expertise in huis. Niet gek dus dat Boskalis Geonius wederom heeft ingeschakeld voor fase 3.
Een van die uitdagingen is de zettingen die door de slappe grond optreden als gevolg van het aanbrengen van de grondverbetering. Het projectgebied is een van de meest zettingsgevoelige polders van Nederland. Het is daarom belangrijk een prognose van de hoeveelheid zetting te kunnen maken. Hiervoor worden/zijn berekeningen uitgevoerd om de dikte van het aan te brengen zandpakket te kunnen bepalen en hoelang deze dient te blijven liggen om aan de gestelde zettingseisen te kunnen voldoen. Een deel van het zandpakket wordt uiteindelijk weer verwijderd, waarna het terrein kan worden afgewerkt op het geplande opleverniveau.
Grondonderzoek en zettingsberekeningen
Geonius Geotechniek heeft grondonderzoek in de vorm van sonderingen en boringen uitgevoerd. De dikte van het zettingsgevoelige klei-/veenpakket kan op deze manier vastgesteld worden. Bij de boringen zijn ongeroerde monsters genomen waarop in het laboratorium proeven zijn uitgevoerd. Met de resultaten daarvan is een parameterset opgesteld voor de verschillende grondsoorten, waarmee in combinatie met de aangetroffen bodemopbouw zettingsberekeningen zijn uitgevoerd. Door een flinke grondverbetering van zand aan te brengen kan aan de gestelde zettingseis worden voldaan. In het definitief en uitvoeringsontwerp is berekend hoeveel grondverbetering er in het hele gebied aangebracht dient te worden.
Stabiliteitsberekeningen
Naast de zettingsberekeningen zijn er stabiliteitsberekeningen uitgevoerd om tijdens de uitvoering beter te kunnen waarborgen dat de ophoging stabiel blijft en niet bezwijkt door bijvoorbeeld het toepassen van een te steil talud aan de randen van de ophoging.
Visualisatie in het ontwerp
De afdeling Infra heeft alle bovengenoemde factoren gevisualiseerd in het ontwerp. Het ontwerp is enerzijds belangrijk voor een goede communicatie tussen de partijen, anderzijds kan de gedetailleerde uitwerking van het ontwerp eventuele uitdagingen aan het licht brengen. Deze kunnen dan nog opgelost worden voordat er in het veld mogelijk problemen door ontstaan.
Foto header: GeoWeb Boskalis