Milieu
Geonius Milieu is al sinds het begin in 2016 bij dit project betrokken. In eerste instantie hebben onze collega’s alle beschikbare bodemonderzoeken geïnventariseerd met betrekking tot de voorgenomen nieuwbouw- en herinrichtingsplannen. Vervolgens is de bodemkwaliteit waar nodig geactualiseerd. Hieruit is gebleken dat in de ophooglaag verontreinigingen aan zware metalen aanwezig waren. In een raamsaneringsplan is daarom aangegeven hoe met deze verontreinigingen moet worden omgegaan. Belangrijk voor de opdrachtgevers was hierbij dat er een gesloten grondbalans is en dat geen (verontreinigde) grond van de locatie mag worden afgevoerd.
Onze divisie Milieu verzorgt nu de milieukundige begeleiding gedurende de rest van het project waarbij de verschillende vrijkomende grondstromen worden gecoördineerd en in goede banen worden geleid.
Geodesie
Geonius Geodesie heeft met behulp van tachymetrie en GPS de theoretische grenzen tussen de niet-verontreinigde en verontreinigde grond uitgezet. Deze grenzen zijn ten behoeve van de uitvoering op het terrein zichtbaar in kaart gebracht door middel van piketten. Tevens zijn de begane grondniveaus van de bestaande gebouwen ten opzichte van NAP-niveau bekend gemaakt middels een digitale waterpassing.
Archeologie
Ook onze archeologen gingen aan de slag tijdens dit project. Het afgraven van het exercitieterrein heeft onder archeologische begeleiding plaatsgevonden. Hierbij zijn fundamentresten van schuilkelders aangetroffen, welke dateren uit de periode van de eerste Wereldoorlog en mergelfundering, waarschijnlijk daterend uit de 17de eeuw. Ook wordt tijdens dit project archeologisch booronderzoek ingezet om de bodemopbouw in kaart te brengen.
Interdisciplinair
De drie werkvelden werken nauw samen om werkzaamheden efficiënt af te ronden. Zo hebben onze archeologen bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een 3D scan van Geodesie. Met deze nieuwste technologie zijn alle structuren in RD-coördinaten vastgelegd, zodat archeologische werkzaamheden sneller, kostenbesparend en nauwkeurig kunnen worden uitgevoerd.
Meer over Tapijnkazerne
Op historisch kaartmateriaal is te zien dat op deze locatie een verdedigingswerk bestaande uit aarden wallen en water heeft gestaan. Deze zijn na 1867 ontmanteld. De waterpartijen zijn gedempt, het terrein is opgehoogd en in de periode van 1916-1919 is de militaire kazerne gebouwd. Deze Tapijnkazerne bestond uit 27 gebouwen met een gezamenlijke oppervlakte van circa 11.800 m2. Sinds enkele jaren is de locatie niet meer in gebruik voor militaire doeleinden en staan de gebouwen grotendeels leeg. De overige panden zijn in gebruik door Maastricht University, horeca en studentenwoningen.
De monumentale gebouwen dienen met elkaar te worden verbonden. Om het karakter van deze panden zo min mogelijk aan te tasten worden deze door middel van onderaardse gangen verbonden. Om een geheel donkere gang te voorkomen wordt het terrein afgegraven zodat deze gang aan een zijde open komt te liggen.
Aansluitend wordt de openbare ruimte helemaal heringericht als groen park met daarin een opgeknapte dierenweide, de Tapijntuin, fiets- en wandelpaden en ruimte voor activiteiten.