De Engweg nummer 8 tot 10 en de Korte Dreef zijn gelegen in het centrum van Driebergen, aan het voormalige dorpslint en middenin het groen. Een deel van deze straten wordt getransformeerd. Het bestaande bedrijfspand op deze locatie wordt omgevormd tot vijf appartementen. De voormalige drukkerij wordt een monumentale woning. Daarnaast wordt er ook nieuwbouw gerealiseerd: een vrijstaande villa en drie herenhuizen.
De rol van Geonius
Ter voorbereiding van de realisatie van de nieuwbouw, is door onze afdeling Geotechniek een geotechnisch grondonderzoek en een infiltratieonderzoek uitgevoerd. Op basis hiervan is een funderingsadvies opgesteld en door onze afdeling Water een waterhuishoudkundig plan, oftewel infiltratieadvies, gemaakt.
Het waterhuishoudkundig plan is nodig omdat het nieuwe verhard oppervlak afgekoppeld moet worden. Hemelwater stroomt bij verhard oppervlak versneld af naar het riool, waardoor bij hevige regenbuien een overbelasting op het riool kan ontstaan. In veel gemeenten bestaat er daarom de verplichting hemelwater dat op (een toename van) nieuw verhard oppervlak valt, op eigen terrein vast te houden en te laten infiltreren. Daarmee wordt de druk op het rioolstelsel verminderd.
Daarnaast is het vasthouden en infiltreren van hemelwater op eigen terrein gunstig voor de omgeving. De bodem kan dan langer vocht vasthouden en droogt minder snel uit. Infiltratievoorzieningen zijn hiermee een vorm van klimaatadaptatie, aangezien het klimaat in Nederland verschuift naar drogere zomers met hevigere regenbuien.
Doel van het infiltratieonderzoek
Het infiltratieonderzoek heeft als doel de doorlatendheid van de bodem te bepalen. Om de doorlatendheidsmeting te kunnen uitvoeren, wordt allereerst een gat geboord tot de onderkant van de te beproeven laag. Vervolgens wordt in het boorgat water toegevoegd en wordt de daling van de grondwaterstand per tijdseenheid gemeten, hieruit kan de doorlatendheid worden berekend. De doorlatendheid wordt uitgedrukt in de k-waarde [m/d].
Aan de hand van de berekende k-waarde wordt een infiltratievoorziening gedimensioneerd op basis van de vigerende regelgeving, in dit geval de LIOR (Leidraad Inrichting Openbare Ruimte) van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
De juiste infiltratievoorziening
Er zijn verschillende typen infiltratievoorziening, zoals wadi’s, infiltratiekratten, infiltratieriool en grindpalen. Elk type heeft zo zijn voor- en nadelen. Op basis van o.a. de bodemopbouw, doorlatendheid, grondwaterstand en beschikbare ruimte kijken wij welke voorziening het geschiktst is voor de locatie. In dit geval is zowel een systeem met infiltratieriool als met infiltratiekratten gedimensioneerd.
Bron afbeelding: De ontwikkelcombinatie