Om de grondwaterstanden rondom de nieuwe watergang op hetzelfde peil te houden als voor de aanleg van de watergang, wordt er in het projectgebied een infiltratiesysteem aangelegd. Het is hierbij belangrijk goed te onderzoeken wat de effecten van de watergang en het infiltratiesysteem op de omgeving zijn en hoe de waterbalans in het gebied door de nieuwe watergang wordt beïnvloedt. Geonius Geotechniek heeft de expertise in huis om de veldwerkzaamheden en adviezen op te stellen die nodig zijn voor het opstellen van het bestek.
De rol van Geonius
Met geotechnisch grondonderzoek, bestaande uit sonderingen en handboringen, is de bodemopbouw in kaart gebracht. Aan de hand daarvan zijn damwandberekeningen uitgevoerd om het hoogteverschil tussen de bestaande percelen en de nieuw aan te leggen watergang mogelijk te maken.
Op de projectlocatie zijn peilbuizen met telemetriedivers geplaatst. De geïnstalleerde divers registreren continu de grondwaterstand en verzenden de data naar de Cloud. Op deze manier zijn de actuele grondwaterstanden van het projectgebied altijd te bekijken via de portal.
Op basis van een voorgesteld ontwerp om effecten op de grondwaterstand te beperken, is door Geonius een onderzoek uitgevoerd naar de geohydrologische effecten op het gebied. Geonius heeft op basis van geotechnisch onderzoek en actuele monitoringsresultaten een geohydrologisch model opgesteld waarmee toekomstige grondwaterstanden voor het plangebied zijn gemodelleerd. Met het modelonderzoek zijn de effecten van de nieuwe watergang en voorgestelde infiltratie- en kadeconstructies in beeld gebracht.